Tekirdağ’ın yeni lezzeti: Çorlu kuzu ciğer sarma tescil edildi

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası ile Çorlu Belediyesi 2022 yılında ciğer sarma yemeğinin “Çorlu kuzu ciğer sarma” tescillenmesi için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurdu. 

Başvurunun incelenmesinin akabinde “Çorlu kuzu ciğer sarma” yemeği için geçen hafta coğrafik işaret evrakı verildi. 

Kentin Tekirdağ köftesi, pabuç köftesi, salamura yaprağı, peynir helvası, Hayrabolu tatlısı, Velimeşe bozası, Karacakılavuz dokumaları, Malkara eski kaşarı, Tekirdağ soğanı ve Seymen kavunu Türk Patent ve Marka Enstitüsünce tescillenen eserlerden.

Çorlu kuzu ciğer sarma yemeğinin de tescillenmesiyle tescilli eser sayısı 11’e çıkmış oldu. 
 
Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, yaptığı açıklamada, Tekirdağ’ın coğrafik işaretli eserlerinin sayısının arttığını belirtti. 

Tekirdağ’ın lezzetleriyle ünlü bir kent olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini aktaran Hacıoğlu, “Tekirdağ’a bir coğrafik işaretli eser daha kazandırmanın memnunluğunu yaşıyoruz. Gastronomi turizmi şu an turizm çeşitleri içerisinde epey ilgi çekiyor” dedi. 

Tekirdağ’ın coğrafik işaretli eser sayısını her geçen gün arttırdığına dikkati çeken Hacıoğlu, yerli ve yabancı turistlerin ziyaretlerinde kesinlikle coğrafik işaretli eserlere istek gösterdiğini lisana getirdi. 

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri İbrahim Karagöz, Çorlu kuzu ciğer sarma yemeğinin tescillenmesinden ötürü memnun olduklarını lisana getirdi. 

Ciğer sarmayı özel kılan lezzetin Trakya kıvırcık kuzusu olduğunu anlatan Karagöz, konuşmasına şöyle devam etti: 

“Tekirdağ’ın tanıtımında Çorlu kuzu ciğer sarmanın lezzetiyle değerli bir rol üstleneceğini vurgulayan Karagöz, “Çorlu’nun tanıtımını yapmak, kültürel zenginliklerini tanıtmak hedefiyle başvurusunu yaptığımız, Çorlu kuzu ciğer sarmanın tescillenmesinin memnunluğunu yaşıyoruz. Bilhassa Trakya kıvırcık kuzusundan olması kıymetli özelliklerinden biridir. Birebir vakitte öteki kuzu ciğer sarmalara nazaran kıvırcık kuzunun ciğer kadrosu ile gömleğinin kullanılması bizim Çorlu kuzu ciğer sarmamızın lezzetini ön plana çıkarmaktadır.” 

“Trakya’nın ve Balkanların en ülkü yemeklerindendir” 

İşletmeci Mithat Saydam, “Çorlu kuzu ciğer sarma” yemeğinin Balkanların ve Trakya’nın en değerli lezzetlerinden biri olduğunu söyledi. 
 
Ciğer sarmanın balkanlarda yüzyıllardır lezzetiyle ünlü bir yemek olduğunu aktaran Saydam, “Trakya’nın ve Balkanların en ülkü yemeklerindendir. Ciğer sarma eski yıllarda sırf bahar aylarında yapılan bir yemekti. Evvelce nisan ve mayıs aylarında kuzu kesitleri olurdu. O vakit ciğer sarma yapılırdı. Şu anda yılın her vakti kuzu bulabiliyoruz” diye konuştu. 

Saydam, Çorlu kuzu ciğer sarmasının Balkanlarda bayram ve bilhassa düğün yemeği olarak bilindiğini de tabir etti. 

Ciğer sarmanın süt kuzusunun ekip ciğerinden ve gömleğinden yapıldığını aktaran Saydam, “Şam fıstığı, soğan ve sarımsak ile tencerede kavuruyoruz. Sırasıyla baharatları, pirinci ve ciğeri atarak kavuruyoruz. Daha sonra kemik ve et suyu vererek demlenmeye bırakıyoruz” sözlerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir